Ponieważ gotowanie usuwa niemało składników odżywczych i witamin z produktów spożywczych, automatycznie rozpoczynasz odżywiać swój organizm tym, czego potrzebuje, jak rezygnujesz z gotowania jedzenia i zaczynasz spożywać żywność surową.
https://cavano.waw.pl/2021/11/10/co-spozywac-zeby-byc-zdrowym/
Spożywanie surowego jedzenia dynamizuje metabolizm. Trawienie surowych pokarmów zabiera nieco więcej energii, ale ze względu na korzyści warto wybrać przynajmniej częściowo surową dietę.
Witamina A pełni sporo funkcji w organizmie, w tym utrzymywanie zdrowych oczu, wspieranie wzrostu komórek, a również wspomaganie układu immunologicznego. Witamina A jest nie tylko wchłaniana bezpośrednio, ale jest także wytwarzana przez organizm poprzez przekształcenie beta-karotenu.
Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest uzyskiwana ze konsumowanych pokarmów. Witamina D jest pozyskiwana przez skórę wystawioną na promienie słoneczne. Także pewne produkty spożywcze dostarczają witaminę D. Można również witaminę D uzupełniać przez suplementowanie.
Mnóstwo ludzi nie stosuje dostatecznie zbilansowanej diety, ażeby zapewnić wszystkie potrzebne witaminy, co doprowadziło do rozkwitu branży suplementów wielowitaminowych. Suplementy wielowitaminowe są dostępne w wielu różnych postaciach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Niewątpliwie oczywistą korzyścią wypływającą z korzystania z suplementów wielowitaminowych jest wygoda. O wiele łatwiej jest przyjąć jedną dawkę takiego preparatu, który zawiera wszystkie nieodzowne witaminy, w porównaniu z połykaniem wielu różnych środków.